קפה הפוך, קפוצ'ינו, לאטה, מקיאטו, אספרסו, אספרסו כפול, אמריקנו ועוד..
למה לעזאזל לסבך את העניינים? מה רע בקפה שחור קטן בפינג'אן וזהו?
האמת, אם שואלים אותנו, לא רע בכלל. אבל בכל זאת, שמנו לב שהשאלה מה ההבדל בין כל המשקאות הללו חוזרת על עצמה, לכן, החלטנו להוריד את הכפפה ולתת לה בראש.
קבלו את מילון קוצ'אסקו למשקאות מבוססי אספרסו:
אספרסו – הבסיס של הבסיס:
משקה האספרסו – מקורו באיטליה, מהמילה הלועזית Express, כלומר מהר. מים חמים בטמפרטורה של כ 88 מעלות העוברים בלחץ של 9 באר דרך מצע דחוס של 7 גרם קפה טחון לדרגה המתאימה במשך כ 30 שניות בכמות של 30 מיליליטר.
אספרסו כפול – פעמיים אספרסו:
בדיוק כמו שמתואר לעיל, אך במקום מצע דחוס של 7 גרם, הפעם מצע דחוס של 14 גרם קפה טחון לדרגה המתאימה ובמקום כמות של 30 מיליליטר, כמות של 60 מיליליטר.
אספרסו ארוך – אין חיה כזו :
אספרסו אמתי לא נמזג יותר משלושים שניות ולא מכיל יותר מ 30 מיליליטר ל 7 גרם קפה.
כמות וזמן מעבר למה שצוין מוסיפים מרירות לא רצויה לקפה והקפה הופך להיות דליל ומריר ולא כמו שאספרסו אמור להיות. אם רוצים לדלל את האספרסו עברו לסעיף הבא.
אמריקנו – יש חיה כזו
אמריקנו הוא בעצם אספרסו ( 30 מיליליטר, זוכרים?) בתוספת 30 מיליליטר מים חמים. אז מי התחכם ואמר שאין דבר כזה אספרסו ארוך? גם פה מקבלים 60 מיליליטר קפה ואם באספרסו ארוך מקבלים 60 מיליליטר קפה, לא? ובכן, ההבדל בין מה שנקרא "אספרסו ארוך" לבין אמריקנו הוא שבאספרסו ארוך יש תהליך שנקרא מיצוי יתר, תהליך לא רצוי המוסיף טעם מר לקפה ואילו באמריקנו הטעם נשמר אך החוזק מדולל.
קפה הפוך – יש רק בישראל:
טוב, זה החלק הטריקי – הפוך. מה זה קפה הפוך? אין את זה בשאר העולם לכן אי אפשר ללכת לשם ולשאול: "ואט איז אפסייד דאון קופי?", אז שואלים בארץ, מה זה קפה הפוך? ולכל אחד יש את הגרסה שלו. לכן גם אנחנו ישבנו וחשבנו, גירדנו את הראש ותהינו והגענו לתובנות משלנו.
נכון במילואים תמיד יש את האחד הזה שיודע הכי טוב איך להכין קפה? והוא תמיד מתערב ואומר לך "לאאא, קודם קפה ואז סוכר" , "קצת לפני שגולש ואז סופרים עד 3 ומורידים" , מכירים? אז ישב לו אחד כזה בבית קפה כלשהו בתל אביב בתחילת שנות השמונים, ביקש קפה עם חלב, הגיע הבריסטה ומזג לו חלב לתוך כוס והתחיל להוסיף קפה לחלב, בא האיש ואמר לו: "אח שלי הפוך, הפוך – קודם קפה ואז חלב ככה החלב מתחבר יותר טוב לשורשים של הקפה.." ומאז כל עם ישראל מזמינים קפה הפוך ומקבלים קפוצ'ינו. זו הגרסה שלנו ואנו עומדים מאחוריה.
קפוצ'ינו – אפסייד דאון קופי:
קפוצ'ינו מורכב מ 1\3 קפה, 1\3 חלב חם ו 1\3 קצף. פשוט ונחמד. אין סיבוכים ואין מילואים.
בדרך כלל מוזגים קודם את החלב והקצף ולתוך כל הבלגאן מוזגים שוט אספרסו בעדינות ככה שמתקבל משקה בשלוש שכבות. יש שיטה נוספת של מזיגה והיא מזיגה על כפית שמחזיקים מעל לקצף של החלב שבולם את האספרסו ומשלב אותו בעדינות בכוס בשליש האמצעי. חשוב להבהיר, קפוצ'ינו לא חייב להיות בשלוש שכבות.
לאטה :
לאטה הוא גם משקה המבוסס על חלב חם ואספרסו, ההבדל בין קפוצ'ינו ללאטה הוא ביחס בין החלב לקצף. בלאטה יש פחות קצף והוא עדין יותר מאשר בקפוצ'ינו, מה שמאפשר בעצם את הציורים המלבבים על הכוסות שהבריסטה מצייר בעת מזיגה. ידוע גם כלאטה ארט latte art .
מקיאטו :
אספרסו קצר עם נגיעה של קצף או אם תרצו כתם של קצף באספרסו.
בגדול לא חשוב מה הקאפ אוף טי שלכם (חמוד נכון?) כדי שכל אחד משמשקאות שתיארנו יהיה מוצלח, הבסיס צריך להיות מוצלח. כלומר תמיד השתמשו בקפה קלוי טרי ומשובח שזה עתה נטחן אחרת לא משנה באיזה טכניקה תשתמשו או איזה משקה תכינו, הבאזז בפה לא יהיה אותו באזז.
בכבוד והערכה,
קוצ'אסקו – אומנות הקפה
-
הוספת משלוח לאחר הזמנה
₪0.00 הוספה לסל -
קוצ'אסקו – Adiga
דורג 5.00 מתוך 5₪23.00 – ₪75.00 בחר אפשרויות למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר -
חד זני – קולומביה סופרימו
דורג 5.00 מתוך 5₪45.00 – ₪85.00 בחר אפשרויות למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר -
חד זני – אתיופיה ירגשף
דורג 5.00 מתוך 5₪60.00 – ₪115.00 בחר אפשרויות למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר -
קפה ירוק – קוסטה ריקה
₪75.00 הוספה לסל -
קפה ירוק – אתיופיה ירגשף
₪85.00 הוספה לסל -
מקציף חלב ידני של ביאלטי 6 כוסות
₪159.00 הוספה לסל -
מבצע!
פילטר בריטה למכונות סאקו
₪89.00המחיר המקורי היה: ₪89.00.₪69.00המחיר הנוכחי הוא: ₪69.00. מידע נוסף
בתור חובבן, לא מבין למה אין שום גרסה של אספרסו + רק חלב בלי קצף?
משיחות שלי עם הרבה חובבנים(שלא מבינים בהגדרות) דווקא לא באמת נהנים מהקצף, רוצים טעם של אספרסו אבל שייצא כמו נס קפה בלי קצף
תודה אמיר על התגובה וחג שמח 🙂
בגדול אפשר לבקש בלי קצף, אפשר למזוג את החלב בלי הקצף ואז זה עונה על השאלה לא?
זה עונה חלקית 🙂 סתם עניין אותי העובדה שאין אופציה רשמית כזאת
יש 20 גרסאות שונות אין שום גרסה בלי קצף?
דרך אגב לפי התיאור פה ברוב הבתי קפה ששיתי עד עכשיו והזמנתי הפוך\קפוצינו קיבלתי גרסה שיותר דומה ללאטה מאשר קפוצינו
טוב אחרי שבאמת סקרנת עם השאלה המעניינת שלך, יצאנו ובדקנו וחזרנו עם תשובה: יש משקה שנקרא flat white, שהוא בעצם מאוד דומה ללאטה, רק שהוא קטן יותר ויש בו פחות קצף, בגלל זה ה"flat", מה שיפה שבמשקה הזה, שהחלב לא משתלט עליו, והוא מדגיש את הטעמים של הקפה. תודה באמת על ההזדמנות ללמוד דברים חדשים.
לגבי ההערה השנייה, אני מסכים. כולם כבר רגילים שהפוך/קפוצ'ינו זה חלב עם קפה ולא באמת מתעכבים על ההבדלים, גם הבריסטות בבתי קפה יודעים את זה, אז המצב ממשיך.
אולי אם אנשים יתחילו להחזיר לאטה ולהגיד שהזמינו קפוצ'ינו, בתי קפה יתחילו לשים לב ויעשו הפרדה בין המשקאות, כל עוד אין תלונות, הכול טוב 🙂
אני בכל מקרה, בפעם הבאה שלי בבית קפה מזמין flat white, אני מת לראות את ההבעה על הפנים של המלצרית 🙂